Lyyra

Lyyra on steinerpedagoginen päiväkoti, jossa on kolme ryhmää: Luontopainotteinen ryhmä 4-5-vuotiaille, Stella 3-5-vuotiaille ja Vega alle 3-vuotiaille. Päiväkodissa noudatetaan valtakunnallista steinerpedagogista esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmaa, joka noudattaa Opetushallituksen ja Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa. Tuemme lapsen koko olemusta ja tahdon sekä aloitekyvyn kehittymistä luomalla virikkeitä vapaaseen leikkiin ja toimintaan kodinomaisessa ympäristössä.

Päiväkoti on perustettu 2008. Pienten ryhmä Vega aloitti 2010 ja uusi luontopainotteiden ryhmä aloittaa tänä vuonna elokuussa. Päiväkotia ylläpitää yleishyödyllinen Rovaniemen Seudun Steinerkouluyhdistys ry. Toivomme vanhempien liittymistä kannatusyhdistyksen jäseneksi, jäsenmaksu on 40 € vuosi. Päiväkodissamme on käytössä palveluseteli ja päivähoitomaksut ovat vastaavat kuin kunnallisissa päiväkodeissa.

Vegan pienten ryhmässä on paikka kahdeksalle lapselle. Stellassa tulee syksyltä 2019 olemaan 14 paikkaa, samoin kuin luontopainotteisessa ryhmässä. Kaikissa ryhmissä työskentelee kaksi varhaiskasvattajaa ja lisäksi yksi ryhmien yhteinen lastenhoitaja.

Hakeminen

Elokuussa aloittavassa luontoryhmässä on vapaita paikkoja!
Perhe hakee hoitopaikkaa päiväkodista päiväkodin hakulomakkeella.

Luontoryhmä

Luontoryhmän lapset leikkivät ja liikkuvat ulkona suurimman osan päivästä pääasiassa lähimetsässä, mutta myös kauempana olevissa luontopaikoissa. Ryhmä ruokailee ja viettää satupiiri- ja lepohetken sisätiloissa. Toiminnassa on paljon samoja steinerpedagogisia asioita kuin muissakin Lyyran ryhmissä. Niitä ovat päivittäiset aamupiirit, kerrotut tarinat, satuhetket, leivonta ja jokaisen lapsen juhlava syntymäpäivänvietto.

Metsä on lapselle monipuolinen ja kokonaisvaltainen toiminta- ja oppimisympäristö, jossa kehittyvät muun muassa sosiaaliset taidot, mielikuvitus, hieno- ja karkeamotoriikka sekä vastuunottokyky. Lapsille ominainen ja mielikuvitusta sekä luovuutta kehittävä vapaa leikki toteutuu hyvin luonnossa, jossa on hyvät mahdollisuudet pitkäkestoiselle, kerrasta toiseen jatkuvalle leikille. Luonnossa olemisella on monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen.

Esimerkkinä Stellan päiväohjelma

Kuva

Aamupala
– Jokainen arkipäivä aloitetaan terveellisellä täysjyväpuurolla, jonka päiväkodin aikuinen valmistaa.

Toimintatuokiot
– Viikottaisessa ohjelmassamme on paljon aikaa omaehtoiselle leikille, leivontaa sekä metsäretkeilyä. Toimintaan kuuluvat myös moninaiset juhlat: vuodenkiertoon liittyvät sekä lasten syntymäpäivät. Arki ja juhla ovat osa elämän luonnollista rytmiä vuodenkierrossa. Esimerkiksi pääsiäiseen valmistaudumme yhdessä lasten kanssa pääsiäisruohojen kylvöllä sekä koristeoksien teolla ja juhlistamme juhlaruokailulla kattauksineen.
– Toiminnan jälkeen ulkoillaan pitkä aamupäiväulkoilu.

Aamupiiri
– Ulkoilun jälkeen kokoonnumme yhteiseen juhlalliseen hetkeen aamupiiriin, jossa lauletaan, loruillaan ja leikitään luontoon ja vuodenaikoihin liittyvien teemojen mukaan.
– Aamupiirissä on paljon perinteisiä lauluja ja loruja.

Lounas
– Aamupiiristä siirrytään ruokapöytään lounastamaan.
– Jokaisen ruokailun alussa on ruokaruno, lounaan ruokaruno:

“Maan sylistä aurinko lämpöinen,
kasvatti siemenen pienoisen.
Suureksi kasvoi se taivasta kohti,
kultainen tähkänsä valoa hohti.
Viljan maukkaan lahjaksi saamme,
sydämen lämmöllä yhdessä jaamme.
Hyvää ruokahalua!”

Satupiiri & päiväunet
– Lounaan jälkeen pienemmät menevät unihuoneeseen satuhetkelle ja päiväunille ja isommat satupiirille.

Välipala
– Tavoitteena välipalalla on tarjota lähi- ja luomuruokaa, vältämme sokeria ja valkoisia jauhoja.
– Välipalan jälkeen on vapaata leikkiä sisällä tai ulkona.

Kuva11

Tuija Haataja-Ranta, Enna Mäki ja Krista Kuusela